H τελευταία ( ; ) ορκωμοσία στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού

Πρώτη Δημοσίευση: 10/02/2018 08:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/02/2018 09:01
Σίγουρος ο Π. Νίκας ότι δεν κλείνει 
Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η ορκωμοσία της 2018 Α' ΕΣΣΟ στο στρατόπεδο Καλαμάτας, και αν δεν αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα, ήταν η τελευταία, καθώς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, θα μπει λουκέτο σε κέντρα νεοσυλλέκτων, μεταξύ αυτών και της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Στο κομμάτι της ορκωμοσίας, όρκο προς την πατρίδα έδωσαν 422 οπλίτες. Έπειτα διαβάστηκε η ημερήσια διαταγή, ενώ χαιρετισμό από το ΓΕΣ μετέφερε ο υποστράτηγος Γεώργιος Μπουζάκης. Στη συνέχεια έγινε επίδειξη με όπλα από τη διμοιρία επιδείξεων και ακολούθησε η παρέλαση των ορκισθέντων.
Πέρα από το τυπικό κομμάτι, το δικό της ενδιαφέρον θα είχε η παρουσία των πολιτικών, που τελικά όμως δεν παρέστησαν. Ειδικότερα, δεν προσήλθε κάποιος βουλευτής, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, οι οποίοι και επανέλαβαν τα ίδια σχετικά με το μέλλον του στρατοπέδου. Απλά, αυτή τη φορά, ο κ. Νίκας δήλωσε σίγουρος ότι η χθεσινή ορκωμοσία δεν ήταν η τελευταία.
Ειδικότερα, η κα Αλειφέρη ανέφερε ότι οι θέσεις της Περιφέρειας είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως, ενώ εμμένει σε αυτές. Επίσης, ευχήθηκε όλοι να σκέφτονται, να τοποθετούνται και να συμμετέχουν σε όποια διαβούλευση για λήψη αποφάσεων με γνώμονα την ιστορική αξία και την πραγματική αξία για την κοινωνία, την οικονομία, αλλά και τα θέματα ασφάλειας που σηματοδοτεί η παρουσία του στρατοπέδου στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε σίγουρος ότι η χθεσινή ορκωμοσία δεν ήταν η τελευταία, αφού- όπως είπε- θεωρεί αδιανόητο να κλείσει το στρατόπεδο της Καλαμάτας, για την πόλη, για την ιστορία και για τις προοπτικές της. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν τα τελευταία χρόνια, με τους δημότες να έχουν ξοδέψει για να βρίσκεται το στρατόπεδο στη σημερινή του κατάσταση- και ειδικά το διάστημα που αυτό είχε κλείσει.
Επίσης, ενημέρωσε ότι έχει προτείνει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας την πρόθεση του Δήμου Καλαμάτας να συμμετάσχει στα έξοδα λειτουργίας του στρατοπέδου, ενώ ο κ. Νίκας εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Καμμένος σύντομα θα τον καλέσει να συναντηθούν.
Κλείνοντας παρατήρησε ότι η απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης στο βουλευτή Λακωνίας σχετικά με το εκεί στρατόπεδο, γεννά ελπίδες διατήρησης και του στρατοπέδου της Καλαμάτας. Κάλεσε δε «πολλούς» να φωνάξουν και όχι μόνο οι αυτοδιοικητικοί, αφού η πόλη και η περιοχή μας έχουν εκπροσώπους και θέλει στήριξη το στρατόπεδο.
Σχολιάζοντας την απουσία των βουλευτών, ο κ. Νίκας είπε ότι δε θέλει να την κρίνει, αλλά φτάνουν αυτοί που παρευρέθησαν χθες, αφού η φωνή τους ακούγεται, για να επαναλάβει ότι ελπίζει σύντομα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης να τον καλέσει.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας εκπροσώπησε ο Παύλος Γκρέκης και, όπως αποκάλυψε, την περασμένη Δευτέρα είχε συνάντηση με το διοικητή του 9ου Συντάγματος, ενώ και χθες μίλησε, όπως υποστήριξε, με το στρατηγό, που παρευρέθη στην ορκωμοσία. Έτσι, ανέφερε ότι μπορεί για το υπουργείο Εθνικής Αμύνης η χθεσινή να ήταν η τελευταία ορκωμοσία, αλλά για το Επιμελητήριο δεν ήταν. Όπως εξήγησε, υπάρχει πίστη έπειτα από συνομιλίες του με το στρατηγό, αλλά και το διοικητή του 9ου Συντάγματος, με τον πρώτο να δεσμεύεται ότι η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία βλέπουν το επόμενο βήμα μετά την εφαρμογή του νέου σχεδιασμού, υπό την έννοια ότι θα δώσουν λύση στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, επειδή αυτό είναι με εγκαταστάσεις θαυμάσιες.
Ρωτώντας τον κ. Γκρέκη για το επόμενο βήμα, απάντησε ότι αφορά στη διατήρηση του στρατοπέδου με νέα λειτουργικά καθήκοντα, αφού, όπως υποστήριξε, εκτός από κέντρο παρουσίας νεοσυλλέκτων, είναι και στρατόπεδο επιστράτευσης, ενώ διαθέτει το λόχο που συντηρεί τη μονάδα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Video: Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις