Τραγικές οι συνθήκες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης

Πρώτη Δημοσίευση: 19/02/2013 21:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/02/2013 18:46

 

«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΤΑΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ», ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

 

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

 

Οι συνθήκες υπό τις οποίες βρήκε φρικτό θάνατο ο 34χρονος Καλαματιανός, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά από θέματα.

Κατ’ αρχάς, το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας δεν αναφέρει ότι στην προσπάθεια του νοσηλευτικού προσωπικού να σωθεί η ζωή του αρρώστου, νοσηλευτής τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Επίσης, σύμφωνα με προσωπικές μαρτυρίες, είναι ψευδές ότι η Πυροσβεστική έσβησε τη φωτιά, μια πολύ μικρή εστία που ήταν, αφού η αιτία του κακού είχε κατασβεστεί από τους νοσηλευτές.

Το δραματικό γεγονός, όμως, έδωσε την αφορμή να δουν το φως της δημοσιότητας και οι συνθήκες λειτουργίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει, βάσει και των επιταγών και χρηματοδοτήσεων προς τούτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά ταύτα, συνεχώς «βασιλεύει» μόνο κατ’ όνομα, ενώ οι «ένοικοί του», ασθενείς, εργαζόμενοι και γιατροί, βιώνουν τις κάθε άλλο παρά σύγχρονες συνθήκες ζωής και εργασίας, εγκαταλελειμμένοι από τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας εδώ και πολλά χρόνια.

Οι εσωτερικοί του χώροι είναι παγωμένοι από την υποθέρμανση, μια και η κεντρική θέρμανση λειτουργεί μόλις τρεις ώρες το πρωί και άλλες τόσες το απόγευμα.

Με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Τρίπολη, όσοι ζουν εκεί αναγκάζονται να εργάζονται με μπουφάν και χοντρά ρούχα, ενώ οι ασθενείς τη νύχτα κοιμούνται ντυμένοι με τα παλτά τους και σκεπασμένοι με δύο κουβέρτες.

Η δε σίτισή τους, δια στόματος γιατρών του ιδρύματος, χαρακτηρίζεται θλιβερή, αφού «το φαγητό είναι απαίσιο και αναγκαζόμαστε να παραγγέλνουμε σουβλάκια από καταστήματα της Τρίπολης». Παράλληλα, υποστηρίζουν πως και για τους ασθενείς δεν είναι η ενδεδειγμένη, αφού λόγω των ισχυρών φαρμάκων που τους χορηγούνται επιβάλλεται τα φαγητά να είναι θρεπτικά και προσεγμένα, γεγονός που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. «Καλύτερα να τους πετάγαμε στον Καιάδα τους αρρώστους μας», δήλωσε στην εφημερίδα εργαζόμενος του Ψυχιατρείου. 

 


Διευκρινίσεις από την οικογένεια του άτυχου Καλαματιανού

 

Η είδηση του θανάτου του νεαρού Καλαματιανού, το περασμένο Σάββατο, σε θάλαμο του Ψυχιατρείου της Τριπολης, προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, σοκ, όχι μόνο στην κοινωνία της πόλης, αλλά και πανελλαδικά.

 

Σε επικοινωνία των μελών της οικογένειάς του με το «Θ» διευκρινίστηκε ότι ο νεαρός δεν ήταν τρόφιμος του Ψυχιατρείου, αλλά παιδί με ειδικές ανάγκες. Ο λόγος που βρέθηκε στο νοσοκομείο της αρκαδικής πρωτεύουσας ήταν ο εξής: επειδή έπασχε από παιδική εγκεφαλοπάθεια και διέθετε δείκτη νοημοσύνης πολύ κάτω του φυσιολογικού, νοσηλεύτηκε για αλλαγή φαρμάκου.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, Γιώργου Παπασταματάκη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το παιδί είχε μεταφερθεί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, από την προηγούμενη ημέρα, με θλαστικό τραύμα στο κεφάλι. Για το λόγο αυτό του έκαναν συρραφή στο μπροστινό μέρος (έτσι έχει καταγραφεί στο βιβλίο του τμήματος), ενώ χαρακτήρισε το όλο συμβάν ως «περίεργο».

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη εκτίμηση των γιατρών ήταν ότι είχε χτυπηθεί από άλλον άνθρωπο. Ήταν, δε, σε κατάσταση υπερδιέγερσης από τα κατασταλτικά φάρμακα, πράγμα που έκανε δύσκολη την περιποίηση των τραυμάτων του.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Κατσίβελας, έχει διατάξει ήδη Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τα αίτια του θανάτου του νεαρού.

Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις