Από «κήπος της Εδέμ»… ζούγκλα (φωτογραφίες)

Πρώτη Δημοσίευση: 08/07/2013 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/07/2013 18:22
Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκεί παίχτηκε το 1905 για πρώτη φορά αμερικάνικο φιλμ
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 
Όποτε περνούσα με το Στασινό από την οδό Κανάρη, με αφορμή κάποιο ρεπορτάζ, δεν υπήρχε περίπτωση να μη σχολιάσουμε την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το πάλαι ποτέ κινηματοθέατρο «Ο κήπος της Εδέμ».
Πάντα μιλούσαμε για τις εποχές, για τις ταινίες που έχουμε δει εκεί. Σιγά σιγά, βέβαια, η κουβέντα έφτανε και στον αριθμό των θερινών κινηματογράφων που υπήρχαν κάποτε στην Καλαμάτα.
Φυσικά, «ο κήπος της Εδέμ» ήταν γνωστός και ως μαγαζί διασκέδασης, αφού λίγο πιο πάνω, επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, υπήρχε ο κλειστός χώρος του, από τον οποίο πέρασαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Μέχρι και ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Μαρινέλα έπαιξαν εκεί για τρεις ολόκληρες βραδιές. Εκεί μεσουράνησε και ο Γιώργος Σεβαστέλης, ένα σπουδαίο ταλέντο του μπουζουκιού, που αργότερα η τύχη τον έστειλε στην Αμερική και στο Χόλιγουντ. Στον «κήπο της Εδέμ» έπαιξε μέχρι το 1961 περίπου βασικό μπουζούκι. Ιδιοκτήτης ήταν τότε ο Βασίλης Γαραντζιώτη. Εκεί μεσουράνησε με το όνομα Τζίμης.
Για να επανέλθουμε, όμως, στο θερινό σινεμά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ήταν ο πιο παλιός από τους κινηματογράφους της πόλης, καθώς είναι καταγεγραμμένο πως είχε παίξει αμερικάνικο φιλμ το 1905.
Η Καλαμάτα ήταν από τις πρώτες πόλεις που είχαν σινεμά, καθώς είχε πολλούς ξένους κατοίκους εξαιτίας των εμπορικών δραστηριοτήτων που είχαν αναπτύξει στην περιοχή λόγω του λιμανιού.
Το επόμενο κτήριο που δημιουργήθηκε ήταν το «Σινέ Τριανόν» το 1933 και την ίδια χρονιά ο «Έσπερος», ενώ ακολούθησε η «Ηλέκτρα» το 1962, το «Σινέ Κάστρο» το 1963, η «Όαση» το 1965, ο «Απόλλων» το 1967 και το «Βακαλοπούλειο» το 1968.
Η επαφή του κόσμου με τον κινηματογράφο, άλλωστε, τις δεκαετίες του ’60, ’70, αλλά και ’80 (πριν από την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης δηλαδή), ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα ή και με τα δεδομένα λίγων χρόνων πριν.
Επανερχόμενοι και πάλι στο θερινό κινηματογράφο, η κατάστασή του σήμερα δε θυμίζει σε τίποτα τις δόξες του παρελθόντος. Το κτήριο πλέον είναι παραδομένο στην τύχη του, ο εσωτερικός του χώρος που άλλοτε διασκέδαζε τους Καλαματιανούς έχει μετατραπεί σε μια μικρή... ζούγκλα και το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί ο αγοραστής, που θα «σηκώσει» μια ακόμα πολυκατοικία στην πόλη…
 


Σχόλια

Πολύ νοσταλγική και ενημερωτική η αναδρομή στους κινηματογράφους της πόλης μας. ¨Οντως ζήσαμε ωραίες στιγμές στον "Κήπο της Εδέμ"γιατί και καλές ταινίες πρόβαλε και το περιβάλλον ήταν μαγευτικό. Πολλές φορές φιλοξενούσε και επιθεωρησιακούς θιάσους από την Αθήνα. Ωραία χρόνια, τότε που ο κιν/φος ήταν η καλύτερη διασκέδαση.

Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις