Τα πυρηνελαιουργεία κράτησαν τον Νίκα στη Μεσσηνία

Πρώτη Δημοσίευση: 17/09/2019 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/09/2019 11:40
Δε θα συνοδέψει τελικά τον πρωθυπουργό σήμερα στην περιοδεία του στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα βρίσκεται στα Ιωάννινα και στο πρόγραμμά του αναφερόταν ότι στην επίσκεψή του στη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι θα τον συνόδευαν οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Παναγιώτης Νίκας και Ρόδη Κράτσα αντίστοιχα, καθώς οι Περιφέρειες αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων. Στόχος ήταν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν τις βέλτιστες πρακτικές που θα μπορέσουν να προτείνουν και να ενσωματώσουν οι Περιφέρειές τους.
Ωστόσο, προγραμματισμένη σύσκεψη σήμερα το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, για τα πυρηνελαιουργεία και τη λειτουργία τους, λόγω έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου, κράτησαν τον κ. Νίκα στη Μεσσηνία.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στην Ήπειρο είναι ένα έργο που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ το εργοστάσιο κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, πρακτική που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ ως η ενδεικνυόμενη ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων. Ταυτόχρονα με τις σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο της μονάδας όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της αναθέτουσας αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.
Σημειώνεται ότι η μονάδα επεξεργασίας ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018». Η συγκεκριμένη μονάδα έχει καταστεί ήδη σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή νοοτροπίας που ταύτιζε ως τώρα τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με επικίνδυνες χωματερές.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις